Poniedziałek z owsianką #6: Dwukolorowa dyniowa/Oatmeal Monday #6: Pumpkin two-colour porridge

***ENGLISH VERSION BELOW***

W zeszłym tygodniu na naszym fanpage’u dzieliliśmy się wykazem sezonowych warzyw i owoców. Wśród wymienionych tam pozycji specjalne miejsce w naszej kuchni zajmuje dynia.
Choć muszę przyznać, że jest to miłość stosunkowo młoda. Nie wiem jak u Was, ale w kuchni, którą pamiętam z rodzinnego domu i dzieciństwa dyni nie było, nie przypominam też sobie, abym często spotykała ją w sklepach.
Wydaje mi się, że dyniowy szał przyszedł do Polski dopiero kilko lat temu, z czego zresztą bardzo się cieszę 🙂 Dynia odznacza się nie tylko ponadprzeciętną uniwersalnością (dziś pokażemy, jak wykorzystać ją w słodkiej owsiance, wkrótce w daniu obiadowym), ale jest też bardzo zdrowa (dużo karotenoidów, witaminy C, potasu, sporo błonnika przy niskiej kaloryczności). No i ten kolor! Kolejny seans koloroterapii za darmo 🙂

DSC_0587

PROTIPY

  • uważam, że przygotowanie dyni na potrzeby wyłącznie tego przepisu to trochę za dużo pracy 😉 lepiej od razu kupić całą dynię (polecamy hokkaido) lub jej spory kawał i przygotować puree, z którego korzystać będziecie mogli przez następnych kilka dni
  • puree dyniowe: dynię umyj, rozkrój, wyciągnij łyżką pestki i pokrój na mniejsze kawałki (na przykład tak jak tutaj), rozłóż na blaszce i włóż do nagrzanego do 170C piekarnika na około 20 minut (w zależności od odmiany, może to zająć różną ilość czasu; dynia jest gotowa, gdy bez problemu wbijasz w nią widelec, powinna być miękka); ostudzoną dynię obierz ze skórki, jeśli tego wymaga (w hokkaido skórka nadaje się do jedzenia), zblenduj blenderem na mus
  • pomysły na zastosowanie pozostałego puree: dodaj do zupy, gotującej się kaszy (zastąp część wody rozcieńczonym puree), ciasta (jedno z moich ulubionych to ten piernik od Jadłonomii), do sosu pomidorowego lub zrób więcej owsianek (mój slogan powinien chyba brzmieć #makeotmealsnotwar) 😉

DSC_0594

OWSIANKA DYNIOWA DWUKOLOROWA

/na 2 porcje/

3/4 szklanki płatków lub otrębów owsianych
1 szklanka dyniowego puree
1/2 szklanki wody
szczypta soli
2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki puree z daktyli lub innego słodzidła + dodatkowe 2
2 czubate łyżki kakao
dużo przypraw korzennych: min. 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, 1/3 łyżeczki kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kurkumy, opcjonalnie garam masala lub ras el hanout
orzechy włoskie (lub inne) do posypania

Płatki, puree i wodę zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (wszystkie poza kakao i dodatkową ilością słodzidła). Porządnie wymieszaj. Podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao, pozostałe daktyle i dodatkową szczyptę imbiru.
Podawaj wedle uznania (zerknij na zdjęcia). My posypaliśmy pokrojonymi orzechami włoskimi (jeszcze więcej omega-3:))

DSC_0617

 

***ENGLISH VERSION***

Last week on our fanpage we shared a list of seasonal fruits and veggies. Among all of the mentioned, pumpkin has a very special place in our kitchen.
I must admit, though, that our love has a relatively short history. I don’t know how about you, but my kitchen memories from childhood and family home do not include pumpkin at all. I don’t recall seeing it often in the shops either. I think it’s been a couple of years only since pumpkin-mania arrived to Poland and I’m very happy it finally found it way here 🙂
What I love pumpkin for is its versatility. Today we’ll show you how to use it in a sweet porridge, soon in a main dish. It’s also healthy (of course:)) – it contains a lot of carotenoids, vitamin C, potassium and relatively high amount of fiber (taking into account being so low in calories). Last but not least: the colour! Colour therapy for free.

 

PROTIPS

  • I believe preparing pumpkin only for the sake of this recipe doesn’t make much sense (unless you have a lot of spare time you’d like to spend in the kitchen); I suggest buying a whole pumpkin (our favourite is probably hokkaido) and making puree that you can use for a couple of days adding it to some other meals
  • pumpkin puree: wash and cut your pumpkin in half, scoop out the seeds, cut pumpkin in to smaller pieces (have a look here); transfer the pieces to the baking tray lined with baking paper, put it in the oven (170C) for about 20 minutes (baking time may differ depending on the type of pumpkin chosen; pumpkin is ready when it becomes soft and you can easily insert a fork); when your pumpkin cools down a bit peel it (you can it hokkaido with its skin on) and puree using hand blender
  • some ideas to use the remaining puree: add to your veggie soup, groats (just replace some water used to cook it with diluted puree), cake (my favourite is probably this pumpkin gingerbread by Jadłonomia), tomato sauce or just make more oatmeals (#makeoatmealsnotwar;))

TWO-COLOUR PUMPKIN PORRIDGE

/2 servings/

3/4 c. of oats
1 c. of pumpkin puree
1/2 c. of water (or more)
pinch of salt
2 tbs. of freshly ground flaxseed
2 tbs. dates puree of other sweeteer of your choice + plus some more
2 generous tbs. of cocoa powder (or carob if you like it)
a lot of spices: min. 1 tsp. of cinnamon, 1/3 tsp. of ginger powder, 1/3 tsp. of turmeric, 1/3 tsp. of cardamom a pinch of nutmeg powder, optionally: garam masala or ras el hanout
walnuts – chopped, to sprinkle on top

Place oats, puree and water in a pot, leave it to boil. Reduce heat and cook for about 15-20 minutes (under cover). Add the remaining ingredients (all besides cocoa powder and an extra amount of sweetener). Mix well.
Divide into two. Add cocoa powder and an extra amount of sweetener (if needed) and an extra pinch of ginger to one of the parts.
Serve the way you like, have a look at the pictures 😉
We sprinkled some walnuts on top for an extra crunch and more omega-3.

DSC_0628

 

Alicja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s